Auto news

29/4/21

BMW N42B20 E-46

 BMW E-46 318 i

Είναι ένας τετρακύλινδρος  κινητήρας βενζίνης DOHC  σε σειρά με 16 βαλβίδες  4 σε κάθε κύλινδρο 2 εισαγωγής και 2 εξαγωγής.
Η παραγωγή του ξεκίνησε το 2001 μέχρι  το 2004.

 Ήρθε με νέα τεχνολογία   εκείνης της εποχής και με σκοπό να αντικαταστήσει  τους κινητήρες  
  • M43B18
  • M44B19
  • M43TU
Ο κινητήρας για να είναι ελαφρύτερος  δεν κατασκευάστηκε από χυτοσίδηρο  αλλά από αλουμίνιο  και έγινε πιο ελαφρύς  από τους προηγούμενους  σε σειρά  κινητήρες της BMW. Κατασκευάσανε καινούργιο στρόφαλο, έμβολα και μπιέλες. Η κυλιδροκεφαλή  είναι και αυτή από αλουμίνιο, οι βαλβίδες εισαγωγής είναι 32mm ενώ της εξαγωγής είναι 29mm.
BMW ENGINES



Η ιπποδύναμη του κινητήρα είναι 143 ίππους και ο κατασκευαστής ορίζει για αυτόν τον κινητήρα το λάδι να είναι  5w-30 και 5w-40.
Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα για την bmw  με σχέση με τους προηγούμενους της κινητήρες 8 βαλβίδων SOHC.
Έχει καδένα χρονισμού και οι δύο εκκεντροφόροι έχουν σύστημα χρονισμού  μεταβλητής βαλβίδας 
  • DOUBLE VANOS
Έχει μεταβλητό σύστημα  ανύψωση βαλβίδων που ονομάζετε  VALVETRONIC, είναι άμεσου ψεκασμού  και έχει το σύστημα της Bosch dme me9.2.

Στην συνέχεια  η bmw  έβαλε ένα σύστημα  που το ονόμασε  DISA, η εισαγωγή έγινε ηλεκτρονική ελεγχόμενη μεταβλητής γεωμετρίας και με αυτό κατάφερε να έχει καλύτερη απόδοση ροπής  και ισχύος στις χαμηλές και ψηλές στροφές.
Μετά το 2004 σταμάτησε η παραγωγή του  και ο κινητήρας αυτός αντικαταστάθηκε με πιο καινούργια τεχνολογία με τους κινητήρες N45B20S  και N46B20.

Ο κινητήρας έχει σύγχρονη τεχνολογία μακροζωία και αξιοπιστία για αρκετά χιλιόμετρα όπως οι κινητήρες της σειράς M40-M43. Η καδένα του δεν είναι πολύ αξιόπιστη   με τα χρόνια  ο θόρυβος μεγαλώνει  και αυτό προέρχεται σαν να τεντώνει η καδένα περισσότερο από το κανονικό.
Πάντα προσέχουμε το σύστημα ψύξης να είναι σε καλή κατάσταση και να μην ανεβάσει θερμοκρασία γιατί είναι πολύ ευαίσθητο  και θα  αρχίσει να  καταναλώνει  λάδι (ΘΑ ΤΟ ΚΑΙΕΙ). 

Δεν ξεχνάμε σε αυτούς τους κινητήρες  να βάζουμε πάντα το λάδι που ορίζει ο κατασκευαστής  γιατί έχει υψηλές απαιτήσεις στην ποιότητα του λαδιού.  
FOLLOW US AND SHARE