Auto news

5/4/21

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΙΜΑΝΤΕΣ

 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΙΜΑΝΤΕΣ

Για να μεταδώσουμε μια κίνηση  δυο ή και περισσότερων εξαρτημάτων  σε μια μηχανή υπάρχουν

διάφοροι  τρόποι αυτοί είναι οι ιμάντες, η αλυσίδα(καδένα)  η κίνηση με γρανάζια και η κίνηση με κάποιον άξονα.

ΙΜΑΝΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εδώ θα μιλήσουμε για την κίνηση με ιμάντες. Το πιο απλό που μπορούμε να έχουμε  είναι να έχουμε  δυο τροχαλίες  και τον ιμάντα ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε πολλές παραπάνω τροχαλίες. Η μετάδοση γίνετε όταν έχουμε μια κινούμενη τροχαλία και δώσουμε κίνηση  σε μία άλλη που δεν κινείτε με έναν ιμάντα (λουρί). Στην μετάδοση δημιουργείτε τριβή πάνω στις τροχαλίες με το λουρί και έτσι μεταφέρετε η κίνηση από την μία τροχαλία στην άλλη.
Όταν έχουμε κίνηση με ιμάντες έχουμε κάποια υπέρ και κάποια κατά  όπως και τα περισσότερα πράγματα άλλωστε κάτι κερδίζουμε και κάτι χάνουμε.
Στην κίνηση με ιμάντα έχουμε  πολύ λιγότερο θόρυβο, το κόστος που έχουν είναι μικρότερο, δεν χρειάζονται συντήρηση, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις  με περισσότερες τροχαλίες χωρίς θόρυβο, είναι ελαστικά και απορροφούν τους κραδασμούς, έχουμε λιγότερες φθορές  σε περίπτωση που φρακάρει μια τροχαλία γιατί ο ιμάντας γλιστράει πάνω σε αυτήν αν δεν είναι οδοντωτός και μπορούμε να μεταφέρουμε την κίνηση  προς την ίδια κατεύθυνση ή και με αντίθετη φορά.
Κάποια αρνητικά είναι  ότι  φθείρονται πιο γρήγορα, κατά την χρήση τους ξεχειλώνουν οπότε γλιστράνε πάνω στις τροχαλίες και κάνουν θόρυβο οπότε πρέπει να πάμε στο συνεργείο για να γίνει  η σωστή ρύθμιση. Αν δεν γίνει σωστή ρύθμιση και είναι πολύ τεντωμένο έχουμε  μεγαλύτερη καταπόνηση  στους άλλους μηχανισμούς που μεταφέρουμε την κίνηση και η επαφή τροχαλίας και ιμάντα μπορεί να μην είναι 100%  σε περίπτωση που υπάρχει ανάμεσα τους λάδι, νερό, σκόνη.

Οι ιμάντες  που υπάρχουν τους ξεχωρίζουμε από το πώς είναι :   
  • Οδοντωτοί
  • Κυκλικοί
  • Αυλακωτοί
  • Επίπεδοι
Ανάλογα από το υλικό που είναι φτιαγμένοι 
  • Ελαστικοί
  • Δερμάτινοι 
  • Συνθετικοί κ.τ.λ.
Αυτά είναι κάποια ουσιώδες πράγματα για τους ιμάντες σε άλλο άρθρο θα πούμε για την μετάδοση κίνησης με  αλυσίδα(καδένα) και δυο πράγματα για τις τροχαλίες για να γνωρίζουμε.



FOLLOW US AND SHARE