Auto news

14/3/21

ΨΥΓΕΙΟ ΛΑΔΙΟΥ

 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ.....

Εκτός από το σύστημα ψύξης σε ένα όχημα για την μείωση της θερμοκρασίας θα δούμε  σε πολλά οχήματα και ψυγείο  λαδιού και λέω σε πολλά γιατί δεν έχουν όλα.
Το λάδι είναι  επίσης πολύ σημαντικό για την ψύξη του κινητήρα.

Αν το λάδι  υπερθερμανθεί τότε γίνετε πιο λεπτόρρευστο και  χάνει ένα ποσοστό  της λιπαντικής του  ικανότητας,   δεν γίνετε σωστά η λίπανση και έχουμε μεγαλύτερες τριβές επιφανειών με  μεγαλύτερες φθορές.

Παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα του λαδιού και η ποσότητα σε έναν κινητήρα, πάντα πρέπει να κοιτάμε  την στάθμη του και να είναι εκεί  που ορίζει ο κατασκευαστής.

Και για αυτό αυξάνεται  η σημασία της καλής ψύξης του λαδιού, σε πολλούς κινητήρες που δεν έχουν ψυγείο λαδιού  η ψύξη γίνετε μόνο με την ελαιολεκάνη (κάρτερ)όταν ο αέρας κατά την κίνηση του οχήματος χτυπάει πάνω σε αυτήν.
Για την ενίσχυση της ψύξης  χρησιμοποιούνται αλουμινένια κάρτερ με πτερύγια ψύξης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σε οχήματα υψηλής απόδοσης γιατί η ψύξη του λαδιού στο κάρτερ δεν είναι ομοιόμορφη.
Δεν είναι μόνο αυτό, εξαρτάτε από  την θερμοκρασία  και την δύναμη του αέρα που χτυπάει στο κάρτερ.

Υπάρχουν δύο ειδών ψυγείων λαδιού :
  • Τα αερόψυκτα ψυγεία. Το λάδι κινείτε μέσα στις σωληνώσεις του ψυγείου και ο αέρας περνάει  ανάμεσα  από το ψυγείο και το ψύχη. Το  ψυγείο αυτό βρίσκεται  στο  μπροστινό μέρος του οχήματος

  • Τα υδρόψυκτα ψυγεία. Αυτά συνδέονται με το σύστημα ψύξης του κινητήρα με διαφορετικές διόδους   και το λάδι ψύχετε   όταν περνάει μέσα από το ψυγείο.
Το ξέρατε ότι  με τα υδρόψυκτα ψυγεία λαδιού  το παραφλού που περνάει  μέσα από  αυτό μεταφέρει την θερμότητα του στο λάδι και φτάνει πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία.  
ΨΥΞΗ           




FOLLOW US AND SHARE