Auto news

27/10/22

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ WANKEL (PART 1)



Μου είχατε στείλει μήνυμα  αν μπορώ να γράψω  για τους κινητήρες  Wankel.
Μπορεί να άργησα λίγο λόγο χρόνου αλλά τα κατάφερα να γράψω δύο πράγματα, πάμε να τα δούμε λιγάκι.
Τους  κινητήρες Wankel δεν τους βλέπουμε πολύ συχνά σε αυτοκίνητα  με σχέση τους τετράχρονους βενζινοκινητήρες. Ο λόγος είναι  ότι έχουν αυξημένη κατανάλωση και μεγαλύτερη  ρύπανση  βέβαια η τεχνολογία δεν μένει στάσιμη και κάθε μέρα προχωράει.
Ο  κινητήρας wankel είναι μηχανή εσωτερικής καύσης η αλλιώς περιστροφικός κινητήρας και χρησιμοποιεί  για καύσιμο  την βενζίνη και εκπέμπει ρύπους  HC,NOX,CO και κατά την λειτουργία του εκπέμπει CO2.  
Οι κυριότερες πηγές  των ρύπων  στους περιστροφικούς κινητήρες είναι 
  • Η στεγανοποίηση :   
Οι ακμές του περιστρεφόμενου εμβόλου είναι κατασκευασμένες να έχουν κάποιες λωρίδες στεγανοποίησης οι οποίες κατά την λειτουργία του κινητήρα έχουμε υψηλές πιέσεις και μεγάλες θερμοκρασίες, έτσι δημιουργούνται φθορές  σε αυτές τις λωρίδες  και έχουν  ως αποτέλεσμα  την διαρροή  άκαυστων καταλοίπων στην ατμόσφαιρα. Εξ αιτίας των τριβών  έχουμε πρόβλημα στην στεγανοποίηση οπότε έχουμε και απώλειες  ισχύος 10%-15% .

  • Εισαγωγή μίγματος
Στους κινητήρες wankel η απόδοση του κινητήρα εμφανίζετε  στις υψηλές ταχύτητες. Στις υψηλές στροφές  γίνεται   εισαγωγή μικρής ποσότητας  μίγματος  στο χώρο της αναρρόφησης και έχουμε και μια μικρή προ συμπίεση όπως έχουν οι  δίχρονοι βενζινοκινητήρες...  έτσι  στις υψηλές στροφές έχουμε αδυναμία λειτουργίας πτώση της θερμοδυναμικής απόδοσης και αύξηση της ειδικής καταναλώσης του καυσίμου.
  • Καύση
Ο χώρος  στον οποίο γίνεται την στιγμή της ανάφλεξη  με την κίνηση του ρότορα δεν είναι ίδιος αυξομειώνεται  και δεν γίνεται μια ομαλή καύση   έτσι  το μίγμα καυσίμου - αέρα κρυώνει και σβήνει την καύση. Οπότε  έχουμε υψηλά επίπεδα HC υδρογονάνθρακες στα καυσαέρια και αυτό επηρεάζεται και η βελτίωση συνολικά η απόδοση του κινητήρα άρα και μεγαλύτερη κατανάλωση σε καύσιμο.


Σε άλλο άρθρο θα πούμε  για τους τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων  τις βελτιώσεις και τις εξελίξεις της Mazda  για  την καλύτερη απόδοση  των κινητήρων wankel.  
       


FOLLOW US AND SHARE