Auto news

12/12/23

Αισθητήρας ροής μάζα αέρα

Air flow sensor- maf

 Ο αισθητήρας  μαζικής ροής αέρα με  μια γρήγορη ματιά  είναι ένα απαραίτητο ηλεκτρονικό εξάρτημα  σε όλους τους σύγχρονους κινητήρες με την έγχυση καυσίμου που βοηθάει

για την βελτίωση  απόδοση καυσίμου  την απόδοση του κινητήρα και την μείωση επιβλαβών καυσαερίων. Η άμεση αντικατάσταση  σε περίπτωση βλάβης βοηθά την διατήρηση  την σωστή λειτουργία και την κορυφαία απόδοση  του κινητήρα με λιγότερες περιβαλλοντολογικές συνέπειες. 

Ο αισθητήρας MAF είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα μια ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείτε σε σύγχρονους κινητήρες για την μέτρηση της ποσότητας του αέρα που εισέρχεται μέσα στον κινητήρα.

Ας δούμε πως λειτουργεί και ποιο το όφελος air flow του στον κινητήρα.
Όταν ένας κινητήρας βρίσκετε σε λειτουργία  μέσα του εισέρχεται αέρας  μέσω του συστήματος εισαγωγής και  ο αισθητήρας μετράει την ποσότητα  του αέρα που εισέρχεται, αυτές τις πληροφορίες τις στέλνει στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα στον εγκέφαλο ή αλλιώς  ECM  τις χρησιμοποιεί  για να προσδιορίσει την σωστή ποσότητα καυσίμου που θα εγχυθεί  μέσα στον κινητήρα.
maf- air flow
Mέσα στον μετρητή   υπάρχει μια αντίσταση η οποία θερμαίνετε σαν μια αντίσταση σε μια ηλεκτρική ψησταριά με σταθερή τάση. Όταν ο αέρας περνάει από τoν αισθητήρα ροής μάζα αέρα η αντίσταση ψύχεται  μειώνοντας την αντίσταση του οπότε του επιτρέπει να περνάει περισσότερο ρεύμα μέσα από το κύκλωμα.
Καθώς περνάει περισσότερο ρεύμα η θερμοκρασία της  αντίστασης ανεβαίνει  ώσπου να έρθει σε μια ισορροπία. Η άνοδος και η μείωση του ρεύματος είναι ανάλογη με την μάζα του αέρα που περνάει από μέσα.
Αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα μετατρέπει  την αναλογική μέτρηση σε αναλογική τάση  και οι πληροφορίες αυτές πάνε κατευθείαν στον εγκέφαλο της μηχανής.