Auto news

14/3/22

ΔΥΝΑΜΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ

 ΔΥΝΑΜΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΣ-ALTERNATOR

ALTERNATOR
Λέμε δυναμό, ακούμε δυναμό ξέρουμε τι ακριβώς είναι??? Πάμε να δούμε τι είναι  και τι δουλειά κάνει  σε ένα όχημα..
Το δυναμό ή εναλλάκτης βρίσκετε στον  χώρο της μηχανής στην πλευρά που βρίσκονται οι ιμάντες (λουριά), πέρνει κίνηση με έναν ιμάντα από τον στροφαλοφόρο άξονα. Ο δυναμός είναι μια ηλεκτρογεννήτρια και την περιστροφική  ενέργεια που πέρνει από τον στροφαλοφόρο άξονα την μετατρέπει σε  ηλεκτρική.
Ένας δυναμός αποτελείτε από τα εξής εξαρτήματα πομπίνα ή ρότορας -πηνίο ή στάτορας-τροχαλία-καρβουνάκια-αυτόματος.

Τα πρώτα δυναμό παράγανε  συνεχείς ρεύμα αλλά με την νέα τεχνολογία τα δυναμό πλέον παράγουν εναλλασόμενο ρεύμα και με τον ανορθωτή τάσης μετατρέπεται σε συνεχές.Ένα μέρος του καταναλώνεται από τα ηλεκτρικά εξαρτήματα  του οχήματος ράδιο,καλοριφέρ,φώτα κ.τ.λ. και το υπόλοιπο ρεύμα αποθηκεύεται στην αποθήκη ρεύματος την μπαταρία.

Το δυναμό ή εναλλάκτης και η μπαταρία  είναι βασικό να βρίσκονται  σε άριστη για την σωστή λειτουργεία του οχήματος αφού πλέον αποτελείτε από ηλεκτρονικά συστήματα.

Τον ενεργό δυναμό  ή εναλλάκτη  έχουν αρχίσει να τον χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές  της Mazda και της BMW με ένα σύστημα συμπλέκτη  το οποίο επιτρέπει την τροχαλία του εναλλάκτη να περιστρέφεται ελεύθερα όταν η μπαταρία είναι πλήρος φορτισμένη. Έτσι  και ο κινιτήρας  δεν χρειάζεται να δουλέψει σκληρότερα για να περιστρέψει  τον δυναμό, εξοικονομώντας καύσιμο.
Υπάρχουν και συστήματα που απομπλέκουν το δυναμό όταν ο οδηγός απαιτεί την μέγιστη ισχύ και επιτάχυνση του κινητήρα. επιτρέποντας στον κινητήρα να δίνει κάθε κομμάτι της ισχύς του χωρίς να  επιβαρύνεται.
Για τις μπαταρίες  οχημάτων μπορείς να διαβάσεις εδώ: Μπαταρίες
 




FOLLOW US AND SHARE