Auto news

29/11/21

P0116 Κωδικός βλάβης

 P0116

Ο κωδικός βλάβης P0116 έχει σχέση με τον αισθητήρα θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού, αυτό ισχύει για όλες τις μάρκες των αυτοκινήτων οι οποίες είναι εξοπλισμένα με OBD. Όταν ο κωδικός βλάβης P0116 καταγραφή από τον εγκέφαλο μας δείχνει ότι κάτι  δεν πάει καλά με τον αισθητήρα του ψυκτικού υγρού.
Τον αισθητήρα αυτόν τον βρίσκουμε κοντά στον θερμοστάτη και συνήθως βιδωμένη πάνω στο μπλόκ.
Έχει 2 καλώδια  ένα τάση 5 volt που πάει στην ηλεκτρονική μονάδα και ένα γείωση. Κάθε φορά που η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού αλλάζει  τότε και το καλώδιο  που πάει στην ηλεκτρονική μονάδα μεταβάλλεται αντιστρόφος ανάλογα .
Όταν το ψυκτικό υγρό  μέσα στον κινητήρα είναι κρύο τότε η αντίσταση που βρίσκεται μέσα στην βαλβίδα είναι μεγάλη , ενώ όταν  το ψυκτικό υγρό αρχίζει να ζεσταίνετε   τότε  η αντίσταση μέσα στην βαλβίδα  είναι πιο μικρή.
Η τάση και η αντίσταση της βαλβίδας διαφέρει απο κατασκευαστή  σε κατασκευαστή.
Σε περίπτωση που ανάψει η ενδεικτική λυχνία και το διαγνωστικό μας δείξει την βλάβη P0116 θα πρέπει να ελέγξουμε την στάθμη του ψυκτικού υγρού, αν έχει το κύκλωμα αέρα, την καλή λειτουργία του θερμοστάτη ,την σωστή ροή του ψυκτικού υγρού και έλεγχος στην καλωδίωση.  
    

FOLLOW US AND SHARE